Gyors információra van szüksége?   -   +36-30-919-1690

      

 

  

  

 

Informatikai biztonsági terméktanúsítás

Az ISO/IEC 15408 szabvány szerinti tanúsítást NAT által akkreditált szervezetek végezhetnek regisztráltan. Irodánk vállalja ezen szabvány szerint történő felkészítést.

Leírás:

  • Az ISO/IEC 15408 szabványról
  • Kinek és miért lehet rá szüksége?
  • A felkészítésről
  • A tanúsítási eljárásról
  • Tanúsítványok

Mi is az az ISO/IEC 15408?

Az IT rendszerek biztonságával kapcsolatos tapasztalatok is egyre bővültek, egyre több ország és szervezet dolgozta ki saját szabványát, értékelési módszerét, így megfogalmazódott az igény a biztonsággal kapcsolatos fogalmak, eljárások, tanúsítványok egységesítésére, közös kialakítására. E célból adta ki a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) az ISO/IEC 15408 ("Informatika. Biztonságtechnika. Az informatikai biztonságértékelés közös szempontjai") szabvány sorozatot, (más nevén Common Criteria (CC)), melyet számos országban egyezményesen elfogadtak. A sorozat három tagja:

• MSZ ISO/IEC 15408-1: Bevezetés és általános modell
• MSZ ISO/IEC 15408-2: A biztonság funkcionális követelményei
• MSZ ISO/IEC 15408-3: A biztonság garanciális követelményei

Az ISO/IEC 15408 tehát információs termékek vagy rendszerek biztonságának értékeléséhez határoz meg követelményeket, szempontokat és metodikát, hogy megvalósuljon azok bizalmassága (confidentiality), sértetlensége (integrity) és rendelkezésre állása (availability).


Kinek és miért ajánljuk a tanúsítást?

A tanúsítás ajánlott az IT biztonsági rendszerek fejlesztőinek, üzemeltetőinek, hiszen az ügyfelek egy tanúsított termék iránt nagyobb bizalommal fordulnak, illetve az ISO/IEC 15408 lehetővé teszi számukra a tanúsított termék biztonsági szintjének meghatározását, ami által eldönthetik az adott termékről, hogy az kielégíti-e igényeiket. A közös kritériumrendszer ugyanis összehasonlítható mérési eredményeket biztosít, mely által alkalmazását tekintve hasonló célból készült IT termékek biztonsági szintje is összevethető.

Az ISO/IEC 15408 szerinti tanúsítás másik célcsoportja az informatikai rendszerek üzemeltetői, hiszen az információk bizalmassága, sértetlensége és rendelkezésre állása az üzemeltetett rendszerek legfontosabb minőségi mutatói. A tanúsítás célja egyrészről annak értékelése és igazolása, hogy a vezetőség által bevezetett biztonsági intézkedések hatékonyak, másrészről a fennmaradó sebezhetőségek és kockázatok feltárása és azok kezelése megfelelően működik-e.

A felkészítésről

A CC alapfogalmai:

• TOE (Target of Evaluation, az értékelés tárgya): azon IT termék vagy rendszer, valamint a hozzákapcsolódó dokumentációk, amelyre az értékelés irányul. Ez hasonló megfogalmazás, mint irányítási rendszerek esetében az érvényességi terület.
• PP (Protection Profile, védelmi profil): megvalósítástól független, olyan önmagában konzisztens biztonsági követelményrendszer TOE-k egy meghatározott kategóriájára, mely adott ügyfél igényeket elégít ki.
• ST (Security Target, biztonsági előirányzat): termékfüggő dokumentum, amely biztonsági (funkcionális és garanciális) követelmények és előírások összességét tartalmazza, melyek adott TOE értékelésének alapjául szolgálnak.

A felkészítés során mindhárom CC alapfogalommal foglalkozunk. A PP értékelésének célja, hogy szemléltesse, a PP teljes, ellentmondásmentes, szakmailag helytálló, és ennél fogva alkalmas az értékelés tárgyára vonatkozó követelményekre vonatkozó megállapítások kinyilvánítására. Az ST értékelés célja, hogy az ST teljes, egységes és műszakilag helyes, ezért alkalmas arra, hogy a megfelelő TOE kiértékeléséhez alapul szolgáljon. A TOE értékelés célja, hogy megmutassa, a TOE kielégíti az ST-ben található biztonsági követelményeket.

Tanácsadónk: Dr. Becser Balázs vezető tanácsadó

ALFA-CON Tanácsadó Iroda és Oktatóközpont Kft.
Székhely / Iroda:
1022-Budapest, Rókushegyi lépcső 9/A.
Telefon / Fax: (06-1) 780-5096
Mobil: (+36 30) 919-1690
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Minden jog fenntartva © 2024 Alfa-Con Kft -----  Weboldal: Tomor Visual Graphics